Lysene i Hessdalen er fortsatt uløst etter snart 40 år, men forskere har fått "blod på tann" i 2020!

Siden vi snart legger året 2020 bak oss med alle de reiserestriksjoner det norske folk har måttet leve med fram til i dag, velger vi å sakse en rapport fra hjemmesida til www.hessdalen.org. som plaster på såret til alle som utsatte ferieturen til bygda sist sommer. Referenten beskriver noe som ikke mange  får oppleve ved et besøk,  men som vi virkelig ønsker flere kunne.  Takk til alle som tok turen til Hessdalen i "koronaåret 2020" i håp om å få se noe, og velkommen til alle som har planer om et besøk i 2021 når pandemien forhåpentligvis er historie. 

( Bildet er ikke referenten sitt men tatt fra Hegseth i 2018 av I. L. Sgarbossa)

Dato: 12.09.2020 Klokken: 20:40-22:50 Sted: Hessdalen

Observatører: Patricia Nylander Svendsen og noen venner

Det var etter en sen middag på plattingen denne kvelden, klokka var vel akkurat passert 20.30. Vi ble sittende og prate om Hessdalsfenomenet. Fra plattingen på hytta har vi utsikt rett mot Finsåshøgda og innover Båtjønndalen, Rogne ligger rett til venstre. Midt i samtalen, og helt plutselig, ser vi alle et kraftig lys som kommer til syne rett foran oss i høyde med tretoppene ved Ã…sbardsveien. Dette lyset opplever vi kommer fra et godt stykke forbi, altså fra Båtjønndalen. Det var likevel mye sterkere og klarere enn hyttelysene på kjølen som vi vanligvis skimter på den andre siden av Ã…sbardsveien. Vi rekker å se lenge på lyset mens vi prater om det. Det stod stille, ingen bevegelser, og var sterkt og tydelig hele tiden, helt til det etter 1 minutt cirka dimmes ned jevnt og sakte blir borte. Det tar ikke mange sekunder før et nytt lys dukker opp litt til venstre for det første lyset. Dette er litt mindre, men sterkt og tydelig, og det forsvinner raskere. Bare sekunder etterpå dukker enda et nytt lys opp, nå på høyre side av det første, og dette forsvinner like fort som det dukket opp. Vi sitter forundret tilbake og lurer på hva dette var.

Etter en stund kommer et nytt lys til syne. Dette lyset er mye større og atskillig sterkere. Det føles helt uvirkelig og som om dette er ekstremt nærme, på hitsiden av Hesja. Lyset var veldig sterkt og stod stille, og var synlig i flere minutter. Det stråler utover, og vi opplevde at det ble sterkere, større og veldig intenst, med lys som strålte som en diamant. Plutselig dimmes det sakte ned og forsvinner. Det har lyst opp plassen foran oss, og nå ser vi hvor mørkt det er igjen.

Vi gjør litt andre ting, unger som skal legges etc, før vi går ut igjen. Klokka har blitt litt mer og vi blir på nytt stående og se utover og snakke om stjernebilder og satelitter. Det har blitt så mørkt ute at det ikke lenger er mulig å se verken tretopper eller konturer. Nok en gang denne kvelden legger vi merke til et lys. Denne gangen ser vi ikke selve lyskilden først, men lyset er så sterkt at vi ser det lyse opp himmelen bak fjellene på den andre siden av Båtjønndalen. Etterhvert ser vi lyset komme til syne over fjellet, det er sterkt og tydelig, men lite. En av oss syns det ser ut som om flere lys dukker opp ved siden av hverandre, vi to andre syns det ser ut som om lyset beveger på seg, som om det danser. Vi står lenge og ser på dette, kanskje 2-3 minutter, før dette også dimmes ned sakte og bare blir helt borte. Vi var nokså satt ut hele kvelden, men på det siste lyset kom vi på å ta ett bilde. Klokka viser 22.50 når dette bildet ble tatt.

Ref. Patricia Nylander Svendsen